Méz fajták és gyógyhatásaik...
Repceméz
Folyékonyan világos színű, kikristályosodva fehér színű méz. Nagyon gyorsan (napok alatt) kikristályosodik. Kevésbé savas, a gyomorsav túltengést csökkenti. Mandulagyulladás esetén ajánlott.
Akácvirágméz
A bakonyi akácméz csaknem víztiszta vagy egészen világossárga árnyalatú. Íze kellemesen édes, kevésbé savas. Magas gyümölcscukor tartalma miatt lassan kristályosodik. Tartalmaz robinint, akacint és illóolajokat. Köhögés és emésztési zavarok esetén (gyomorsavtúltengés) jól alkalmazható, fertőtlenítő hatású.
Mézontófűméz (Facéliaméz)
Barna színárnyalatú, opálos, nagyon finom aromájú lassan kristályosodó mézfajta. Jótékony hatása szív és érrendszeri betegségek kezelésére ajánlott.

Medvehagymaméz
Zöldes barna színű, kellemes fűszeresen édes ízharmóniájú, gyorsan kristályosodó mézkülönlegesség. Vértisztító, méregtelenítő, vírusölő hatása ismert, ajánlott szív- és érrendszeri valamint légzőszervi betegségek estén.
Levendulaméz
Borostyánsárga színű, rendkívül kellemes aromájú, lassan kristályosodó méz. Belsőleg vesebajokra, bélférgesség ellen, álmatlanság esetén ajánlható. Fertőtlenítő hatásának köszönhetően külsőleg nyitott sebekre kenve gyorsítja a gyógyulást. Igazi mézkülönlegesség!
Gesztenyeméz
Egészen sötét színű, jellegzetes, enyhén gesztenyevirág illatú méz, kellemes és gyenge, jól kivehető kesernyés utóízzel. Lassan, egyenletesen kristályosodik. Fogyasztása kedvezően hathat a vérszegénység kezelésére, visszérgyulladások ellen is hatékonyan alkalmazható, kimerültség ellen és levertséges esetén is hatásos.
Aranyvesszőméz
Sötétebb színű, erős illatú, zamatos fűszeres ízű, kristályosodásra hajlamos méz, mely kiváló vesetisztító, húgyúti fertőtlenítő, emésztést elősegítő és görcsoldó hatású.
Összeállította:
Csiza Erika méhész
Bakonynektár
Bővebb információ a mézekről, méhészeti termékekről, valamint rendelési és vásárlási lehetőség:
H-8192 Hajmáskér, Tábori út 17.
06/30/852-9660
info@bakonynektar.hu
www.bakonynektar.hu
- 1. A méz Berta Berényi Tímea Dietetikus, táplálkozási tanácsadó Az Éld az életed! Civil Szervezet szervezésében: ÉLETMÓD EGY ÓRÁBAN
- 2. A háziméhek • a virágok nektárjából és mézharmatjából gyűjtik a méz alapanyagát az előgyomrukba. • ott gyomornedveikkel keveredve vegyileg alakítják át • híg, magas víztartalmú mézet a kaptár hatszögletű lépsejtjeiben tartalék táplálékként raktározzák el. • a szárnyukkal keltett légárammal párologtatják el a felesleges vizet • A tömény méz nem romlik meg
- 3. A méz története • Az ember már az ókor előtt is ismerte és fogyasztotta a mézet. • Az Ószövetség is ír a méhek tartásáról, és a méz szüreteléséről. • A méhektől nem csak mézet, hanem a világításhoz szükséges viaszt is kapott az ember. • A mézből mézeskalácsot, mézbort, mézsört készítettek, illetve süteményeket, bort is ízesítenek vele. • Az ipari cukorgyártás beindulása előtt ez volt az egyetlen édesítőszer.
- 4. Egy méhcsalád a következő egyedekből áll: • anyaméh: átlagosan 3-5 évet él, s a méhcsalád motorja • munkásméhek: számuk akár 50 ezer is lehet, gyüjtőmunkát és kaptár belső munkát végeznek, 1-2 hónapig él • herék: számuk 100 és 3000 között ingadozik, 3-5 hónapig él
- 5. Méhcsalád • Az anya és a dolgozóméh nőstény, a here hím. • Az anya teljesen kifejlődött nőstény, míg a dolgozóméh ivartalan nősténynek tekinthető. • A méhcsalád fejlődése ciklikus. Az erőteljes méhcsaládfejlődés a tavaszi hónapokra jellemző. A legaktívabb időszak a május, az akácvirágzás ideje. Ekkor az anya napi 1000- 1500 petét is képes lerakni.
- 6. A munkásméh • élettartama hordástól és évszaktól fűgg. Tavaszól őszig 4-8 hét. Télen 5-6 hónapig is él. • A kikelést követően a munkamegosztásuk nagyon precíz és megtervezett. • A fiatal dolgozóméh viaszsejteket takarít, fiasítást etet, viaszt termel, mézet érlel, kaptárt őriz. Ezek után virágport és nektárt gyűjt. S élete legvégén pedig vizet és propoliszt gyűjt.
- 7. A here • 3-5 hónapig él. • Munkát nem végez. • Feladata a méhanya megtermékenyítése. • A telelésre készülve a dolgozóméhek kiüldözik a heréket a kaptárból. • Télen nincs here a családban.
- 8. A méhek télen • Nem alszanak téli álmot. Fürtalakzatban összehúzódva hőtermelő munkát végeznek. Az energiát a nyár folyamán elraktározott mézből nyerik. • Ha ez ősszel nem elégséges, akkor a család etetésre szorul. A méhek már júliusban a telelésre készülnek. A tél átvészeléséhez a méhcsaládnak kb. 15 kg élelemre van szüksége. • A tél átvészelése után az anya már január februárban megkezdi a petézést. Ezt az idő javulásával fokozza. A téli kis népesség tavasszal fejlődésnek indul, s az akácvirágzásra tetőzik. • Ha egy kaptárban túlszaporodnak a méhek akkor a munkásméhek új anyát nevelnek s a méhcsalád megrajzik. A népesség egy része az új anyával másik fészket keres magának. • A méhész feladta ennek megakadályozása, s a túlnépesedett család mesterséges szétválasztása, mellyel új méhraj születik.
- 9. Méz készítése • A méhek a viárgokból nektárt és virágport gyűjtenek • A nektárból készül méz, míg a virágpor közben "szennyezi" a nektárt. A virágport a hátsó lábukon lévő kosárban, a nektárt a mézgyomrukban szállítják a kaptárba. • Már szállításkor elkezdődik egy átalakulás a méh mézgyomrában. A kaptárban a nektárt méhsejtbe teszik. • Ekkor még a magas víztartalmú nektárt a méhek sűrítik és elpárologtatják a fölösleges víz mennyiséget. Ha a méz megfelelően megsűrűsödött, a méhek a sejteket viasszal borítják be.
- 10. PERGETÉS • Ha méz víztartalma elérte a megfelelő szintet - melyet a méhész abból állapít meg, hogy a mézes sejtek több, mint fele viasszal le van fedve - s a méhek a szüksgesnél több nektárt gyűjtöttek, akkor kezdődik meg a pergetés. • a mézes kereteket centrifugális erőnek teszik ki, s kicsapódik a méz a pergető falára, mely a gyűjtő edénybe folyik.
- 11. PERGETÉS • A folyamat megkezdése előtt viszont el kell venni a mézes lépeket a méhektől, melyet féltve őríznek. • Ehhez segítség a méhésznek a méhész overál és a füstölő, mellyel megfélemlíti a méheket. • Az elszedett mézes kereteket egy a méhektől elzárt helységbe szállítják, ahol megkezdődik a lefedett sejtekről a viasz réteg eltávolítása. • Ezután kerül a keret a pergetőbe. A kipergetett mézet megszűrik a viaszmorzsáktól, s tároló edénybe kerül.
- 12. Miért kristályosodik a méz? • A méz ikrásodásáról sokan azt gondolják, hogy az a méhész turpisságának a következménye, talán kristálycukrot keverhetett a mézbe. • Akkor a befőttek levének is meg kellene kristályosodni, nem? • A nem kívánatos minőségű mézek, valamint a zsivány méhész hamisításai szintén nem sűrűsödnek be….ezek viszont soha!
- 13. KRISTÁLYOSODÁS • A mézben található két legfontosabb cukor a szőlőcukor (glükóz) és a gyümölcscukor (fruktóz). • Minél nagyobb a szőlőcukor aránya, annál gyorsabban ikrásodik a méz. • a kémiai tulajdonságai (vitamin tartalom, ásványi anyag tartalom, stb.) nem változik meg.
- 14. KRISTÁLYOSODÁS • Ha a méz a tárolás folyamán megkristályosodik, mely természetes folyamat és a méz minőségét nem befolyásolja, akkor ahhoz hogy a méz visszanyerje folyékony állapotát melegíteni szükséges. • Fontos hogy a méz hőmérséklete sehol se haladja meg a 45 C fokot.
- 15. • A gyorsan ikrásodó fajták közé tartozik pl. a repce-, mustár-, napraforgó-, pitypang-, hárs-, gyümölcs- és a borostyánméz, míg a • lassúakhoz az akác-, vaddohány (selyemfű)-, somkóró-, bükköny-, és édesharmat mézek.
- 16. A méz • 70-féle gyógy-, és fiziológiai hatással bír • kiváló szénhidrátforrás • gazdag ásványi anyagokban, tartalmaz vitaminokat, és szerves savakat, illóolajokat, fontos enzimeket. • Találhatók még benne aminosavak, fehérjék és egyéb bioaktív anyagok.
- 17. 70 féle gyógyhatással bír • 18 aminosav: Taurin, Arginin, Cisztin, Timin, Karnitin,... • 22 ásványi anyag: Vas, Mangán, réz, Kálium, Kálcium, Cink, Silícium, Foszfor, Jód, Alumínium, Nikkel, Lítium, Titán, Ozmium, Bór, … • Szőlőcukor (glükóz), Gyümölcscukor (fruktóz): 70-80 % • Víz: 17 % • Vitaminok: B1 (tiamin), B2 (ribofalvin), B6 (piridixon), PP (nikotinsav), B11 (folsav), B5 (pantoténsav) • Enzimek: Kataláz, peroxidáz, redukáz, glükozoxidáz, invertáz, amiláz,... • Flavonoidok: 6 flavonol, pinocembrin
- 18. Flavonoidok • a növényvilágban elterjedt gyógyhatású vegyületcsoport • A legtöbb flavonoid és polifenol kedvező tulajdonságait az A, E és C vitaminnal együttesen fejti ki. Azok hatását erősíti, ezért nagy valószínűséggel képes számos betegség kialakulását visszaszorítani.
- 19. A flavonoidok kedvező hatásai: • antioxidáns hatás, szabad gyök befogás, • az immunrendszer működését befolyásoló és gyulladáscsökkentő hatás, • asztma- és allergiaellenes hatás, • egyes enzimek működésének módosítása, (inhibíció) • vírus- és baktériumellenes hatás • ösztrogén hatás (izoflavonoidok) • karcinogenezist és mutagenezist befolyásoló tényező • májvédő hatás • a véredényrendszer, elsősorban a hajszálerek rugalmasságát és áteresztő képességét befolyásoló hatás
- 20. Méz élettani hatásai • A méz többet jelent, mint édesség. Manapság, amikor sok szó esik a természetes táplálkozásról, a méz és a mézzel készült ételek iránt egyre nagyobb az érdeklődés, s a méz pozitív természetes hatásainak tárháza szinte kimeríthetetlen.
- 21. A méz energia- és tápanyagtartalma Méz Energia Fehérje Zsír Szénhidrát kcal gramm gramm gramm 100 grammra számítva 304 0.3 0.0 82.4
- 22. 1 kg mézben található tápanyag egyenértékű : • 50 db tojással, • 25 db banánnal, • 40 db naranccsal, vagy • 1,6 kg marhahússal.
- 23. A méz folyékony napsugár A méz cukortartalmának több mint 80%-a azonnal felszívódik ezért nem terheli a hasnyálmirígyet. •11 féle vitamint (C, B, H, P) •kb. 30-féle ásványi anyagot •19 féle aminosavat és enzimet tartalmaz.
- 24. Méz és az izmok • A méz egyik legismertebb hatása az izmok munkaképességének a segítése. A szív izomzatára is jótékony hatással van. Pozitív hatást képes elérni szívritmuszavarok, szívizomgyulladások, hipertónia, torokgyulladás, gége- és légcsőhurut gyógyításánál.
- 25. • A méz rendszeres fogyasztása teljesítménynövekedést, az egész szervezet jó kondícióját, betegségekkel szembeni ellenállóságát eredményezi. • A méz lelassítja a kórokozók fejlődését, még olyan baktériumtörzsek esetében is, amelyek ellenállóvá váltak egyes modern antibiotikumokkal szemben. • A méz hatására a sejtek jobban használják fel az oxigént.
- 26. A méz... • erősíti az idegeket, az immunrendszert. • méregteleníti, tisztítja a szervezetet, mert a máj sokkal könnyebben, jobban és gyorsabban dolgozza fel, mint a cukrot. • jótékonyan hat a fiatal szervezetre a csontképző hatása miatt.
- 27. Méz külsőleg • A mézet használhatjuk külsőleg is. Ugyanis ha a bőr sérüléseit mézzel kenjük be, az lakkszerû réteget képez rajta, fertõtleníti, kiöblíti a sebet. • A mézzel kezelt seb háromszor olyan gyorsan tisztul, s a sérülés hegtelenül tűnik el. • Méz hatására a sérült szövetekből gyorsan kitisztul a vizenyő, és a méz serkenti a sejtképzõdést, megöli a baktériumokat.
- 28. Mézfajták: Akácméz • Harmonikus lágy ízű és kevésbé savas. • Akácvirág illatú. • Területtől függően csaknem színtelentől az enyhén sárgásig terjed a színárnyalata. Lehet akár zöldes beütésű is. • Jelentős gyümölcscukor-tartalma miatt sokáig folyékony. Kevés virágport tartalmaz. • Jó fertötlenítő. Köhögés ellen ajánlott. Gyomorsav túltermelés miatti emésztési zavarok oldására is alkalmas.
- 29. Mézfajták: Napraforgóméz • Erős karakteres ízű, kesernyés, savanykás. • Aranysárga színű. • Nagyon gyorsan kristályosodik. Nagyméretű kristályok képződnek, melyek leülnek az edény aljára, s fölötte marad egy híg réteg. • Élelmiszer alapanyagnak kíváló a színező hatása és erős íze miatt, emiatt elsősorban sütéshez főzéshez ajánlatos. • Savtúltengést kiváltó hatású.
- 30. Mézfajták: Vegyes virágméz • Nem fajtaméz. Gyűjtőnévként szolgál. Többféle virágról gyűjtött nektárból és virágporból tevődik össze. Emiatt színe, íze sokféle lehet. • Színe általában sötétebb sárgás barnás árnyalatú. Gyorsan kristályosodik. Külön említést a tavaszi virágméz érdemel, mely kiemelkedik kellemes ízével és illatával. • Többnyire gyümölcs-, galagonya-, vadrózsa és akácvirág nektárjából tevődik össze.
- 31. Mézfajták: Hársméz • Íze kesernyés fűszerezett. Színe a gyüjtés idejétől függ (világos sárgától a sötét sárgáig). Erősen hársfavirág illatú. Lassan kristályosodik. • Hörghurutra kiváló. Alkalmas lázas betegségek enyhítésére és görcsoldásra is. Álmatlanság, idegesség leküzdésére is kiválló hatású. • Viszont főzéshez nem ajánlott a kesernyés íze miatt.
- 32. Mézfajták: Facéliaméz (mézontófűméz) • Facélia virágára emlékeztető ízű és enyhe illatú méz. Világos áttetsző színű. Viszonylag sokáig folyékony marad. • Önállóan csemegemézként fogyasztható. • Általában a vegyes virágméz alkotórészeként kerül forgalomba.
- 33. Virágpor • A virágokon munkálkodó méhek a virágport a hátsó lábukon lévő kosárkákba gyűjtik. • A méhész a virágport gyűjtő méheket rakományuktól egy szűk rács segítségével megfosztja. Ezt szárítja, tisztítja és természetes formájában árusítja.
- 34. A méhek gyűjtötte virágpor • nagyon ajánlatos növekedő gyermekek számára. A vérben növeli a vörösvértestek számát, a szervezet edzettségi állapotát fokozza, hatására csökkennek a megfázások. • Napi 30-40grammos adagokban alkalmazva az erős fizikai munkát végzők állapotát szinten tartja, gyorsítja a test regenerálódását, javítja az étvágyat, elősegíti a jobb tápanyag hasznosítást és serkenti a szellemi képességet. Jó közérzetet, fokozott aktivitást biztosit. Triptofán tartalma miatt alkalmas a hajhullás ellen. A szívizmot erősíti, ezt bizonyítja, hogy a versenylovak takarmányozásának fontos eleme a virágpor. • A virágpor adagolása: Gyermekeknek: 5-15g/nap Felnőtteknek:15-20g/nap (1 kávéskanálnyi kb. 5g)
- 35. Propolisz: • A propolisz a méhek tömítő vagy ragasztóanyaga. A növények rügyének ragadós váladékából gyűjtenek össze. • Ezt az anyagot a kaptár repedéseinek betapasztására, felületi egyenetlenségének, idegen maradványok bevonására használják. • Összetétele: Illóolajok, vitaminok:B1, B2,B6, C, E vitamin, aminosavak, enzimek, ásványi enzimek.
- 36. A propolisztinktúra • adagja naponta kétszer (reggel és este lefekvés előtt) 15-20 csepp. A hajszálérrendszerre értágító, vérnyomásszabályzó, baktérium-szaporodást gátló, frissítő. Rendszeres fogyasztása az általános szervezeti ellenálló képességet magas szinten tartja. Torokfájás, meghűlés esetén tinktúrás melegvízzel naponta többször gargalizáljunk. • Ha a besűrített propoliszkivonatot zsíros vivőanyaggal keverjük össze balzsamot kapunk. Gyakoribb alkalmazási területei: égések, fagyások, aranyér , prosztata-gyulladás, bőr-, és körömgombásodás, reumatikus fájdalmak. • Propolisztablettákat gyomor- és bélbajokra ajánlják. Gyorsan felszívódik és könnyen bejut a szövetekbe. A természetes bélflórát nem károsítja.
- 37. Mézes arcpakolás: minden bőrtípusra! • 3 db friss tojás fehérje • 1,5 evőkanál édesmandula-olaj • 2 evőkanál méz Kézi habverővel verjük kemény habbá a hozzávalókat. – Használata előtt mossuk meg arcunkat egy kis meleg tejes vízzel, majd töröljük szárazra meleg törülközővel. – Vigyük fel arcunkra a habot, ne dörzsöljük be, csak vastagon kenjük fel, és hagyjuk így 15 percig. – Távolítsuk el a pakolást egy kevés vízben feloldott zabliszt segítségével, majd hideg vízzel paskoljuk meg arcunkat, hogy a kitágult pórusok összehúzódjanak. •Egy kicsit ragadós, de könnyű feltenni és nagyon jót tesz a bőrnek ez az édes illatú pakolás.
- 38. A méz gyógyhatása: • Rendszeres fogyasztásával az alábbi betegségek előzhetők meg: • Szívbetegség • Keringési zavarok • Máj- epe- vesepanaszok • Gyomor- nyombélhurut • Gyulladásos megbetegedések • Endorkin mirigybántalmak • Nőgyógyászati panaszok • Stressz • Álmatlanság
- 39. A méz gyógyhatása: • Sugárártalmak csökkentése (rádiótelefon, káros földsugárzás, elektromos vezetékek..) • Influenza, láz • Csontritkulás • Vérképzési problémák • Fizikai- lelki állóképesség növekszik • Vitaminhiányos állapotok • Húgyúti panaszok • Izomgörcsök • Érelmeszesedés
- 40. Gyömbéres, citromos gyógyméz torokfájásra • Megfázásra meghűlésre pedig 1 teáskanál mézet, 1/4 teáskanál őrölt fahéjjal összekeverni. Néhány óránként ezt az adagot fogyasztani amikor csak érezzük hogy megfáztunk!! • Antibakterális,antivirális, és gombaellenes tulajdonsággal bír. 3 nap alatt elmúlik a megfázással együtt minden bú, és baj.
- 41. Egészségben és mézevésben gazdag szép napokat kívánok!